Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πάμε λίγο πίσω... Ανακατωσάρια 2005.
Απόκριες στα Γρεβενά.
Μόλις έχει αλλάξει από Σάββατο σε Κυριακή, το κρύο είναι τσουχτερό και οι σταγόνες της βροχής απλώς θυμίζουν ότι ο χειμώνας καλά κρατεί.
Ο καιρός δεν μπορεί με τίποτα να στείλει στα σπίτια τους 30.000 κόσμου που παραληρεί, ντυμένος ελαφριά αποκριάτικα, χορεύει και τραγουδά στους δρόμους και στις πλατείες, στα μαγαζιά και στα πεζοδρόμια.

Ούτε να σβήσει τις φωτιές που καίνε στα βαρέλια, τροφοδοτούμενες από σκόρπια ξύλα, τροφοδοτώντας με ζέστη και φως τη νύχτα.

Και φέτος: Από το 5... στο 6, ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ 2006
Υπάρχουν κάποιες Αυγουστιάτικες μέρες και νύχτες που πάντα κάτι γράφουμε. Τότε είναι που αυτή η φωνή μας κάνει αισθητή την παρουσίας της, αυτό το «από κάτω» που πάντα βράζει, μας κρατάει ξύπνιους και μας βάζει να γράψουμε κάτι που μας είναι χρήσιμο, κάτι που αναδύεται στην επιφάνεθι ως κάτι πολύ γερό.

Είναι που ο «απο μηχανής θεσμός» πάιρνει μπροστά! Είναι αυτές οι μέρες που πέφτουν τα πρώτα τηλέφωνα. Οι πρώτες σκέψεις. Τότε που ο φακός της φωτογραφικής μηχανής καταγράφει τη σκηνοθετική ματιά απο στιγμές που ούτε εμείς ξέρουμε πόσο καιρό τις κουβαλάμε μέσα μας. Τότε που ο φακός αποτυπώνει το χιούμορ, την αυστηρότητα, το χαβαλέ, το βλέμμα, την παιδικότητα, τη νεότητά μας, το ντοκουμμέντο.
Τότε που πολλές νύχτες πλαισιωμένες με μουσικές και φίλους, παρέα με το ολόγιομο φεγγάρι στις παρυφές της πόλης, πέφτουν προτάσεις, σκέψεις και ανησυχίες και γίνεται η απαρχή μιας κουβέντας για τα επόμενα Ανακατωσάρια.
Αυτά τα Ανακατωσάρια που είναι έτοιμα για όλους εσάς.

Ανακατωσάρια 2006 λοιπόν! Κοπιάστε....

www.Off-Road.gr

Τις τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζουν οι διοργανωτές των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων «Ανακατωσάρια 2010», των εκδηλώσεων που από το 2000 που ξεκίνησαν, μέχρι και σήμερα συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, τόσο από τα Γρεβενά όσο και από όλη την Ελλάδα. Το κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας θα είναι η θεματική ενότητα των φετινών Ανακατωσαριών.

www.agelioforos.gr


Γρεβενά: Ώρα για Ανακατωσάρια!
Για δέκατη χρονιά φέτος, ένα σπουδαίο πάρτι στήνεται στα Γρεβενά. Το τριήμερο της Αποκριάς η πόλη γεμίζει μουσικές και μαύρα καπέλα, σε ένα καρναβάλι που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΘΩΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ

www.kathimerini.gr


Απόκριες! Σερπαντίνες, κονφετί, άρματα, σάμπα, ημίγυμνες βραζιλιάνες χορεύτριες... Ή μήπως όχι;; Εν όψει του εορταστικού 3ημέρου των αποκριών, έχουμε για σας μια εναλλακτική πρόταση καλλιτεχνικής απόδρασης: Τα "Ανακατωσάρια"!

Τα "Ανακατωσάρια"πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2001, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Aποκριάς, στην πόλη των Γρεβενών. Πρόκειται, όπως δηλώνει και το όνομά του, για σειρά εκδηλώσεων όπου γόνιμα συνδυάζονται και συνυπάρχουν στοιχεία ετερόκλητα,που προσφέρουν στο σύνολο την ειδική τους αξία. Παραδοσιακά έθιμα παντρεύονται με νεοτερικά στοιχεία και χαρίζουν στους συμμετέχοντες (γιατί δεν υπάρχουν θεατές παρά μόνο συμμετέχοντες) μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες η πόλη γεμίζει φανούς (μεγάλες φωτιές,παλιό έθιμο της Μακεδονίας), μπάντες χάλκινων απ'όλο τον κόσμο, ανθρώπους απ'όλη την Ελλάδα που φορούν μαύρα καπέλα,μουτζουρώνουν τα πρόσωπά τους και δε σταματούν να χορεύουν. Στην κεντρική πλατεία στήνεται μια σκηνή που...


www.artmag.gr


Ανακατωσάρια Γρεβενών

Τα Ανακατωσάρια, είναι ένα τριήμερο αποκριάτικο γλέντι στο οποίο δεν υπάρχουν παρατηρητές, αλλά όλος ο κόσμος συμμετέχει σ' ένα ατέλειωτο πανηγύρι.
Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλαιού λαϊκού δρώμενου μαρτυρούμενου από τα μέσα του 19ου αιώνα, μια παράδοση λαϊκού πολιτισμού που διατηρήθηκε ζωντανή από στόμα σε στόμα, πάππου προς πάππον.
Υπαίθριες ψησταριές, άφθονος οίνος, δαιμονικές μουσικές θα υποδεχτούν στην κεντρική πλατεία Γρεβενών τους χιλιάδες επισκέπτες, που για τρεις μέρες, είναι παραπάνω από βέβαιο, θα μυηθούν σε φευγαλέα έστω ελευθερία· αλλά τι ελευθερία! Νέοι και νέες, παιδιά και γέροντες, ενήλικοι κι ανήλικοι, μασκαράδες περιωπής, επιδίδονται σ' ένα όργιο κεφιού και αθυροστομίας, ζωντανεύοντας τοΑνακατωσάρια, Γρεβενά 2010

www.e-city.gr


Εδώ και έξι χρόνια μια παρέα στήνει στα Γρεβενά την πιο ελληνική αποκριάτικη γιορτή. Ζητήσαμε από τον Γιάννη, έναν απ' τους μουσικούς που παίξανε φέτος εκεί, να μας πει τις εντυπώσεις του.

«Τι να σας πω, ρε παιδιά; Πήγα πρώτη φορά στα Γρεβενά και συνάντησα την Ελλάδα των ονείρων μου. Ούτε μάσκες, ούτε γελοίες παρελάσεις, ούτε βραζιλιάνικες μαλακίες απ' αυτές που βλέπουμε στην Πάτρα. Μόνο άνθρωποι χαρούμενοι που βάζανε ένα μαύρο καπέλο και λίγο φούμο στο πρόσωπο και αυτό ήταν: ανήκανε στο πάρτυ που έκανε η πόλη.
Ήμουν και τις τρεις μέρες εκεί -μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα που βόλταρα στους έρημους δρόμους που σκουπίζανε οι σκουπιδιάρηδες τον χαρτοπόλεμο και κάποιοι μεθυσμένοι ακόμα φωνάζανε και χορεύανε.
Την πρώτη μέρα έγινε μια καταπληκτική γιορτή. Μιλάμε για ένα πράγμα παγανιστικό: πυροτεχνήματα, χαρτοπόλεμος, είκοσι ορχήστρες από μακεδονίτικα χάλκινα και νταούλια να παίζουν ταυτόχρονα σε εφτάρια, εννιάρια, ρυθμούς βαλκανικούς. Όλη η παράδοση, όλη η μνήμη ήταν εκεί.
Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από μια παρέα παιδιών από τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Γρεβενών. Δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν και ψήσανε τους ντόπιους άρχοντες να βάλουν λεφτά. Με κάνανε να πιστέψω ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, φωτεινή και ακομπλεξάριστη. Αρκεί κάποιος, έστω και από λάθος, να τη στηρίξει».


www.theschooligans.gr


« στις: 08 Νοέμβριος 2010, 17:38:07 »

Λίγα λόγια για το θεσμό :
Ο πολιτιστικός θεσμός «Ανακατωσάρια» γεννήθηκε το 2001, ως απότοκο των ενεργειών μιας ομάδας ανθρώπων που ζουν μόνιμα στα Γρεβενά ή κατάγονται από τη μικρή αυτή πόλη. Ο προβληματισμός
παρελθόν, δίνοντας έναυσμα για τη διατήρηση των εθίμων, αλλά και τον εμπλουτισμό τους στο μέλλον με φαντασία και μεράκι.
Φαντασμαγορικές είναι οι φωτιές που ανάβουν στο κέντρο της πόλης και οι φανοί στις γειτονιές (ξεχωρίζει ο φανός στο Βαρόσι). Φαγητά, κρασιά, κλαρίνα, τρομπόνια και κορνέτες, φωτιές, χοροί: τι άλλο χρειάζεται για τη συμμέθεξη, για την υπέρβαση της καθημερινότητας;

www.dpgr.gr


ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ 2009
Πόλη:
ΓΡΕΒΕΝΑ
Χώρα:


www.click2go.gr/agenda


Ανακατωσάρια

Ο πολιτιστικός θεσμός «Ανακατωσάρια» γεννήθηκε το 2001, ως απότοκο των ενεργειών μιας ομάδας ανθρώπων που ζουν μόνιμα στα Γρεβενά ή κατάγονται από τη μικρή αυτή ελληνική πόλη, που εντοπίζεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο προβληματισμός της εν λόγω ομάδας (πυρήνα της οποίας αποτελεί ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Γρεβενών, γνωστός ως ΜΟΓ) για το λειψό πολιτιστικό τοπίο που είχε παγιωθεί τριγύρω της και η διάθεσή της για δυναμική παρέμβαση αποτέλεσαν, ουσιαστικά, τα γεννεσιουργά αίτια του θεσμού.

Οι στόχοι του θεσμού...

www.greekholidays.gr


Μουσική χορός και γλέντι στα «Ανακατωσάρια» των Γρεβενών
Πηγή: Express.gr 10/02/10-11:25

Πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό και αποκριάτικα δρώμενα, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν, περιλαμβάνουν τα "Ανακατωσάρια" στα Γρεβενά που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια...


www.express.gr

Το πλήρες πρόγραμμα της αποκριάς (ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ) στα Γρεβενά !!!

www.pamediakopes.gr


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ Ξενοδοχεία (διαμονή)
Παραλίες
Προορισμοί
Photo Galery
Αξιοθέατα
Μουσεία

Ανακατωσάρια Γρεβενών
Τα Ανακατωσάρια των Γρεβενών είναι ένα ξέφρενο υπαίθριο αποκριάτικο πανηγύρι με γλέντι, χορό και τραγούδι στην κεντρική πλατεία της πόλης, τους πεζόδρόμους τα κέντρα διασκέδασης και κυρίως γύρω από τους φανούς, που ανάβουν σε κάθε γειτονιά ανήμερα της Μεγάλης Αποκριάς.

Προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά έχοντας πάντα οδηγό την παράδοση, οι Γρεβενιώτες...

www.0030.gr


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ!!!
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙΣ 20-21-22 ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΠΥ ΣΑΣ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ 20 ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΚΑΙ 300 ΜΟΥΣΙΚΟΙ. ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ...
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!!!
I'LL BE WAITING...


www.filaki.gr


Ανακατωσάρια 2007 15-19/02 Γρεβενά
αρχική > Forum > Συναυλίες & Events

Πρόγραμμα εκδηλώσεων...

www.musicheaven.gr


Παρασκευή 03/03/2006 - 12:06:17

"ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ 2006" ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
Συντάκτης siderman στο Τοπικά : Μακεδονία



Κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο για τα "ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ 2006" σε μορφή PDF (2.5 ΜΒ)

www.giapraki.com


Ανακατωσάρια 2010 (teaser video)

10 χρόνια κομμάτιαΟι Αποκριές ξεκίνησαν στα Γρεβενά! Τα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ ετοιμάζονται και η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους φίλους τωνΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΩΝ!Website: http://www.anakatosaria.gr/Facebook (group): http://bit.ly/8BDVBS%20Twitter: http://twitter.com/anakatosaria Προηγούμενα χρόνια: 2009, 2008, 2007

http://greekfoodblogs.com

Boban Marković Orchestra (Half Note, Aνακατωσάρια)
"Στη Guca μην περιμένεις να ακούσεις την ποιότητα του παιξίματος του κάθε μουσικού και να παρακολουθήσεις το πως παίζει. Δεν πρόκειται. Αλλά θα είσαι επί τρεις μέρες με τα γόνατα κομμένα. Δε θα έχεις ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Το σώμα σου δε θα σταματήσει να κινείται. Είναι απίστευτο."

Δεν έχουμε παρά να τον πιστέψουμε, ειδικά όταν μια μικρή γεύση από ανάλογες καταστάσεις πήραμε μερικές μέρες μετά στο φεστιβάλ που εξελίσσεται σε ελληνική μικρογραφία της Guca: τα Ανακατωσάρια των Γρεβενών.

www.mixtape.gr


Μουσική χορός και γλέντι μέχρι πρωίας στα «Ανακατωσάρια» των Γρεβενών
(10/2/2010 12:31:00 μμ)

Πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό και αποκριάτικα δρώμενα, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν, περιλαμβάνουν τα "Ανακατωσάρια" στα Γρεβενά...

www.ert3.gr


Τα "Ανακατωσάρια" των Γρεβενών

Γρεβενά, Ελλάδα - 10/2/2010

Πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό και αποκριάτικα δρώμενα, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν...

http://news.pathfinder.gr


ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ 2009 - Αρχείο
Πόλη:
ΓΡΕΒΕΝΑ

www.click2go.gr/agenda


Προτάσεις...Ταξίδια: Γρεβενά...Ώρα για Ανακατωσάρια!
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 20:32 | | | Αλιεύσαμε

Για δέκατη χρονιά φέτος, ένα σπουδαίο πάρτι στήνεται στα Γρεβενά. Το τριήμερο της Αποκριάς η πόλη γεμίζει μουσικές και μαύρα καπέλα, σε ένα καρναβάλι που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα...

www.newsinnews.gr

Ανακατωσάρια 2010...

www.panoramio.com/photo


θα οργανωθουν φετος τα ανακατωσαρια στα γρεβενα???

http://www.rotise.gr/anazitisi-erotiseon/θα-οργανωθουν-φετος-τα-ανακατωσαρια-στα-γρεβενα.html?b=181



Δεν υπάρχουν σχόλια: