Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ EL CLASSICO
ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ...


Βάσανο και αυτό κάθε φορά που είναι να παίξουν μεταξύ τους. Είναι που είναι γενικώς αντιαισθητική, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, η ακρόαση της ΕΡΑ σπορ, έρχεται και η βδομάδα πριν από τα ντέρμπι τους που καθιστά το συγκεκριμένο τοπικό, και κατ΄επίφαση μόνο «Πανελλήνιου χαρακτήρα», Αθηναϊκό ραδιόφωνο, μέγιστο ανθυγιεινό άκουσμα.

Με το ζόρι οι γελοίοι να σε πείσουν ότι πρόκειται για την «Μητέρα των μαχών» (…), το παιχνίδι που αναμένει με κομμένη την ανάσα όλη η Ελλάς (;;;), κάθε σπιτικό, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλα τα επαγγέλματα, εργάτες, εφοπλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, ψαράδες, κυνηγοί, ναυτικοί, αεροπόροι, αστροναύτες κλπ… Εκπομπές επί εκπομπών, αναφορές η μια πιο αναλυτική από την άλλη, δηλώσεις επί δηλώσεων, συνεντεύξεις των διατηρητέων σε ναφθαλίνη απολιθωμένων «αστέρων» του απώτατου παρελθόντος που διηγούνται, με τα αδόκιμα εκείνα κουραστικά Ελληνικά της αναμεμειγμένης με αρχαϊζουσες απολήξεις αργκό τους, τις «άλλες εποχές» ενός εκνευριστικά αναπαραγόμενο με απολυταρχική συνέπεια ποδοσφαιρικού παραμυθιού…

Άντε τώρα να είσαι έφηβος σε κάποια επαρχία και να γλιτώσεις από τα προπαγανδιστικά αυτά ραδιοφωνικά, κι όχι μόνο, πυρά που με επιμέλεια επιφορτίστηκαν να γαλουχήσουν τις επόμενες γενεές των κρυόκολων ΠΟΚικών οπαδών με μόνη αφορμή την αναγγελία ενός αγώνα που ναι μεν είναι ένα σημαντικό ντέρμπι αλλά η σωστή θεώρησή του το καθιστά τοπικού χαρακτήρα, υπόθεση μιας πόλης - μίας λέμε και όχι δύο γειτονικών, όπως επιμένουν να μας σερβίρουν.

Συγκεκριμένα, για να αποφύγω και τις, αντίθετης ροπής, υπερβολές θα τοποθετήσω στις ορθές διαστάσεις του αυτό το παιχνίδι και θα πω ότι πρόκειται για μία αναμέτρηση που, εκτός από την Πόλη προέλευσης των ομάδων, συγκλονίζει την Επικράτεια από τον νότο μέχρι και την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο. Από τον νομό της Λάρισας και πάνω οι άνθρωποι που ηδονίζονται με αυτήν την κόντρα αποτελούν ξεκάθαρη μειοψηφία, της οποίας ο όγκος λιγοστεύει κατά πολύ στα λημέρια της Μακεδονίας ενώ ακόμα και στη Θράκη που το ΠΟΚικό στοιχείο παραδοσιακά ήταν, παλαιότερα πολυπληθέστερο, το σύγχρονο ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα του Δικέφαλου του Βορρά επιβάλλει πλέον, την οπαδική τάξη. Η ιδιαιτερότητα της Θράκης είναι ότι η σχεδόν παντελής απουσία ερπετών φιλάθλων κάνει τους ΠΟΚικούς να φαίνονται πολλοί, δηλαδή όσοι δεν γουστάρουν Π.Α.Ο.Κ. γίνονται γαυροβάζελοι και όχι σκουλήκια.



Με βάση τα παραπάνω και το δικό μας el classico θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Πανελλήνια κόντρα και να πλασαριστεί ανάλογα αλλά αυτό δεν συνάδει με την δική τους θεώρηση των πραγμάτων γιατί εάν υιοθετήσουν αυτό το σκεπτικό ο κίνδυνος να υποστεί αριθμητική βλάβη το τεχνητό βεληνεκές του δικού τους el classico είναι μεγάλος και μια τέτοια εξέλιξη δεν τους εξυπηρετεί καθόλου. Άλλωστε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που οριοθέτησαν αυθαίρετα την μοίρα αυτής της πατρίδας δεν επιθυμούν διάσπαση του πρασινοκόκκινου κοπαδιού γιατί το εκπονημένο από το 50΄ σχέδιο ομηρίας του Ελληνα είναι ήδη αποτελεσματικό και κερδοφόρο και αλλαγές δεν επιδέχεται.

Οι τοπικές κόντρες των δύο μεγάλων πόλεων είναι πράγματι αναμετρήσεις που διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι αλλά αυτό που και οι πέτρες γνωρίζουν στην Χώρα αυτή είναι ότι η σούπερ αντιπαράθεση που αναστατώνει, από άκρη σε άκρη βορρά και νότο ταυτόχρονα, και καθηλώνει στις οθόνες της TV σύσσωμους τους οπαδούς είναι οι μάχες μας με τον αυθεντικότερο εκπρόσωπο της παρακμάζουσας Ελλάδας, όταν φυσικά αξιώνουμε διακρίσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ δεν χάνει και πολύ από την αίγλη της η αναμέτρηση αυτή ακόμα και όταν είμαστε σε αγωνιστικά και βαθμολογικά χάλια.

Βέβαια, οι «κάτω» προπαγανδιστές δεν θέλουν να παραδεχτούν ποιο είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι στην Ελλάδα και κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το υποτιμήσουν σε σχέση με το άλλο το δικό τους. Υπάρχει η γνωστή σκοπιμότητα στην τακτική τους αυτή αλλά, όσο και εάν προσπαθούν, το κοινωνικό εκτόπισμα και οι παρενέργειες του μεγαλύτερου παιχνιδιού στον τόπο μας μιλάνε από μόνες τους.

Θυμηθείτε τι χαμός έγινε στo παιχνίδι του κυπέλλου με τον γαύρο. Και εννοώ τον χαμό που έγινε τις ημέρες που προηγήθηκαν του αγώνα αυτού αλλά και τον απόηχό του με την γάβρικη πτέρυγα να μην μπορεί να κρύψει την πικρία της βανδαλίζοντας το γνωστό θέατρο αλλά και με τα γνωστά εμετικά αρθρογραφήματα. Θυμηθείτε, επίσης, τι έγινε στο τηγάνι τους στον αγώνα πρωταθλήματος όταν οι οπαδοί τους δημιούργησαν ατμόσφαιρα μεγάλης Ευρωπαϊκής αναμέτρησης με τα κορεό που ετοίμασαν σα να επρόκειτο για το πιο ιστορικό παιχνίδι τους, όπως ακριβώς κάνουν σπάνια σε κάποιες σπουδαίες αναμετρήσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τόσα και τόσα στοιχεία της ποδοσφαιρικής μας πραγματικότητας έχουν παραχαραχτεί από το πανάθλιο Ελληνικό σύστημα, σε αυτό το σημείο θα κώλωναν; Όμως η ΠΑΟΚάρα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τρικλοποδιές τους και θα συνεχίσει να τους τρομοκρατεί με τα ψίχουλά της αρκεί να παραμένουμε πιστά συντονισμένοι στο «Π.Α.Ο.Κ. πάνω απ΄όλα». Υπάρχει άλλη λύση;




Outsider

fcpaok.gr Editor

Δεν υπάρχουν σχόλια: