Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011: αλήθειες και ψέμματα
19/11/2010

του Γιώργου Λακόπουλου

Aν δεν τρελαθούμε τώρα δεν θα τρελαθούμε ποτέ. Η κυβέρνηση ανέλαβε υποτίθεται να μειώσει το χρέος – γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα- και το μόνο που κάνει ένα χρόνο τώρα είναι να…αυξάνει το χρέος! Ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το μόνο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής είναι να τη βάλει πιο βαθειά στην κρίση. Και αν μέχρι τώρα υπήρχε η προσφυγή στο ακαταμάχητο «φταίει ο Καραμανλής», από εδώ και περά ποιος θα φταίει; Διότι αυτό ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τώρα είναι ο δεύτερος που δεν έχει την υπογραφή του Καραμανλή, αλλά του Παπανδρέου.



Τέτοια εποχή πέρυσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τετραγώνιζε τον κύκλο. Χωρίς να τους το ζητήσει κάνεις έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα είναι 12,7% και στη συνέχεια έκαναν ότι μπορούσαν για να το πιάσουν και να το ξεπεράσουν, με την αφέλεια ότι θα το χρεώσουν τους προηγούμενους. Ταυτόχρονα όμως κατέθεσαν προϋπολογισμό με…παροχές. Να λες ότι θα έχεις ελλείμματα και ταυτόχρονα να πρόβαινες σε κινήσεις που τα αυξάνουν δεν είναι ότι πιο λογικό. Όπως φυσικά δεν ήταν λογικό να καταγγέλλεις τους αξιολογητές σου , από τους οποίους θα κριθούν οι ευκαιρίες σου να δανειστείς. Ή να ζητάς δάνειο και ταυτόχρονα να διατυμπανίζεις ότι είσαι αναξιόπιστος. Ακατανόητα πράγματα, τα όποια οδήγησαν φυσικά στο Μνημόνιο.

Ο προϋπολογισμός του 2011 όμως είναι ακόμη πιο ακατανόητος. Όχι μόνο γιατί με ένα μαγικό τρόπο εξαφανίστηκε το ταμειακό έλλειμμα που υπήρχε για τον προϋπολογισμό του …2010! Κυρίως γιατί οι προβλέψεις που αναφέρονται ως έσοδα για το επόμενο έτος δεν είναι απλώς αυθαίρετες. Έχουν ήδη διαψευστεί κατά την εκτέλεση τουπρουπολογισμου του τρέχοντα όντος και συνεχίζουν να διαψεύδονται.



Κανένα από τα προβλεφθέντα έσοδα δεν έφτασε το 2010 στα επίπεδα της πρόβλεψής του. Κανένα. Μερικά μάλιστα, όπως η τραγελαφική περαίωση υστερούν δραματικά. Κατά ποια έννοια θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2011 όταν η οικονομία θα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση και η κοινωνία στα όρια της απελπισίας;


Είναι εύκολο να γράφεις αριθμούς στο χαρτί για να κερδίσεις χρόνο. Το δύσκολο είναι να λες την αλήθεια. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με αυτόν τον προϋπολογισμό. Κρύβει την αλήθεια – αν μπορεί να αποκρυφθεί πλέον. Από πλευράς χειρισμών δηλαδή η κυβέρνηση έκανε το ίδιο λάθος που κάνει ένα χρόνο τώρα. Δεν μιλάει καθαρά, με ρεαλισμό και με πολιτική εντιμότητα στους πολίτες. Τους παραπλανεί. Έφερε αυτόν τον προϋπολογισμό στη Βουλή κομπάζοντας ότι είναι το εργαλείο με το όποιο απομακρύνει τη χωρά από τη χρεωκοπία. Αλλά στην πραγματικότητα είναι η τσουλήθρα που κάνει πιο γρήγορη την χρεωκοπία. Γιατί σ' αυτόν τον προϋπολογισμό και οι άνθρωποι πάσχουν και οι αριθμοί δεν ευημερούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: