Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Στις 25/08/09 συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο τις πυρκαγιές στην Β.Α Αττική. Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε λεπτομερειακά τις συνέπειες της μεγάλης οικολογικής καταστροφής, καθώς και τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:
Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για την ανάπλαση του περιβάλλοντος.
Άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από το κάψιμο των δένδρων στις πληγείσες περιοχές.
Σύνδεση της Περιφέρειας Αττικής με δορυφόρο, που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα (όπως υπάρχει και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας). Βάσει νομοθετικής ρύθμισης του 2007, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή. 
Για ανακατασκευές οικιών που καταστράφηκαν εντελώς, χρηματοδοτείται από το κράτος η ανέγερση καινούριων κατοικιών για επιφάνειες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και με κόστος 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 
Για επισκευές οικιών που υπέστησαν ζημιές χρηματοδοτούνται από το κράτος επισκευές μέχρι 450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατά ανώτατο όριο.
Αποζημιώνονται όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στον τομέα επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.
Το Υπουργείο Οικονομίας, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή, θα προβεί άμεσα σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν κανονικά την επαγγελματική τους ζωή. 
Στη περίπτωση που το οίκημα ήταν αυθαίρετο, ο ιδιοκτήτης του δεν αποζημιώνεται.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προβεί άμεσα στην αεροφωτογράφιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να έχουμε σαφή, ακριβή και λεπτομερειακή απεικόνιση των περιοχών που έχουν υποστεί τις ζημιές.
Τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αρχίσει τις καταγραφές μαζί με τη Νομαρχία.  
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ήδη μεταβεί στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, καταγράφοντας την έκταση των ζημιών σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο. 
Χάραξη και κατασκευή δασικών δρόμων, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές.
Εφοδιασμό της περιφέρειας με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς. 
Δίνεται έκτακτη επιχορήγηση για κάλυψη αμέσων αναγκών και έργων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 3.300.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: