Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

arcturos.gr


Αρκούδα χορεύτρια

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έπειτα από δυναμικές παρεμβάσεις κατάφερε την εξάλειψη του φαινόμενου της αρκούδας "χορεύτριας" στην Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να εργάζεται για την εξάλειψη της παράνομης αιχμαλωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται (στην Ελλάδα από το 1969 με άρθρο του Δασικού Κώδικα) ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. 

Το φαινόμενο της αρκούδας "χορεύτριας" είναι γνωστό από πολλά χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Το ζώο συλλαμβάνεται μικρό για να εκπαιδευτεί κατάλληλα, αφού προηγουμένως φονευθεί η μητέρα του, που δεν θα επέτρεπε αλλιώς σε κανέναν να πλησιάσει τα μικρά της. Έτσι κάθε σύλληψη και αιχμαλωσία αρκούδας, σημαίνει ότι ο πληθυσμός του προστατευόμενου είδους μειώνεται κατά τουλάχιστον δυο άτομα. Η 'εκπαίδευση' του ζώου στηρίζεται σε μακρόχρονες καλά μελετημένες και επώδυνες πρακτικές βασανισμού των ζώων. 

Αφού τρυπηθεί η μύτη του ζώου για να περαστεί ο χαλκάς και σπάσουν οι κυνόδοντες με τυχαία μεταλλικά εργαλεία, το ζώο αναγκάζεται να πατάει σε πυρακτωμένες λαμαρίνες υπό τον ήχο του ντεφιού. Στην προσπάθειά του να αποφύγει το κάψιμο το αρκουδάκι σηκώνεται στα πισινά του πόδια και βηματίζει επιτόπου. Η εκμάθηση, συνεχίζεται για αρκετό διάστημα ώσπου να δημιουργηθεί στην πραγματικότητα ένας τύπος εξαρτημένου αντανακλαστικού. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή συμπεριφορά το ζώο ταΐζεται ελάχιστα και επιβραβεύεται μπροστά στο κοινό με αποφάγια. 

Σήμερα δεκαπέντε (15) πρώην αρκούδες χορεύτριες, αιχμάλωτες αρκούδες σε ζωολογικούς κήπους, και ορφανά κουτάβια που πλέον ενηλικιώθηκαν φιλοξενούνται στο Καταφύγιο της Αρκούδας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 'ΑΡΚΤΟΣ' και βρίσκεται στο Νυμφαίο Φλώρινας, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, ενώ η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τυπικό βιότοπο της αρκούδας.

ΕΣΥ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ???

Δεν υπάρχουν σχόλια: