Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Με την ευκαιρία της αποκριάς και εφέτος έπεσα, εκτός από την συνηθισμένη κατάθληψη, σε περισυλλογή, που καμια φορά είναι το ίδιο και το αυτό.

Ξαναθύμωσα με τον Βαγγέλη τον Ροκ αλλά έγινα βαρετός μέχρι και στον εαυτό μου τον ίδιο (κάτι που συμβαίνει συχνά και με πολύ περισσότερο ασήμαντες αφορμές)
Αυτό που με έκανε όμως να κάνω αυτή την ανάρτηση είναι η απουσία σημαντικών ανθρώπων από την καθημερινότητα της μικρής μας πολιτείας.
Και άντε σημαντικοί άνθρωποι δεν υπάρχουν στην γενικώς και σε όλους τους τομείς φτωχή πόλη μας...λείπουν ή εκλείπουν όμως και οι σημαντικές προσπάθειες λιγότερο ''σημαντικών'' ανθρώπων.
(βαριέμαι να δικαιολογήσω την ύπαρξη ή μη των εισαγωγικών στην λέξη σημαντικοί, μου φτάνουν οι τόνοι σ'αυτό το κείμενο!).
Καμιά φορά σκέφτομαι μήπως υπάρχουν λογαριασμοί στις τράπεζες που στιβάζουν οι πελάτες τους εκτός από το περίσευμα της καζάντιας τους και αποθέματα γραμμάτων και πολιτισμού.
Μήπως υπάρχουν λόγιοι γερολαδάδες στα Γρεβενά που προτιμούν να κρύβουν κάτω από το μαξιλάρι τις γνώσεις και το ταλέντο τους παρά να το μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους. Και είναι αυτός ο πλούτος τέτοιος ρε γαμώτο που ούτε ο Κάστρο δεν θα μπορούσε να αναδιανέμει.
Και είναι κάτι τέτοιες στιγμές που σκέφτομαι...ξύπνα ρε...και διάβασε κανένα βιβλίο, αεί διδασκόμενος που έλεγε και ο αρχαίος ή ξεκίνα εκείνα μαθήματα πιάνου για να ξεθάψεις το κρυμένο ταλέντο σου, πιάσε τα πινέλα σου, την φωτογραφική σου μηχανή, κολύμπα, ξέθαψε τα χιονοπέδιλα σου, σφύρα μια σφυρίχτρα ρε αδερφέ...προλαβένεις (αυτή η ορθογραφία μου που όλο και γίνεται χειρότερη δεν προλαβαίνω με τίποτα να διορθώσω).
Σφυρίχτρα ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ (έμεινε και κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο από τα ανακατοσάρια στην...αναδιανομή που ονειρεύομαι) ας αρχίσουμε με αυτό. Σαν να έγινε καταστροφή του κόσμου και το μόνο πολιτιστικό στοιχείο που μας έμεινε να είναι η σφυρίχτρα.
Ας την μελετήσουμε, ας την αναδείξουμε και ας την εξελίξουμε.
Θα κρατήσουμε τα μανιτάρια για να τρεφόμαστε και απολοιθώματα θα είναι ο χθεσινός μας υποπολιτισμός.
Δεν μπορεί όλο και κάποιος θα είναι ξεχωριστό ταλέντο και θα κάνει ένα βήμα παραπέρα στη μουσική. μπορεί να δημιουργήσει και σχολή και να ανακαλυφτεί ένα ολόκληρο είδος μουσικής.
Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα πριν ανακαλύψουμε ξανά τις τράπεζες και τα μαξιλάρια και καταχωνιάσουμε και αυτόν τον πλούτο μας...
Σχωρεμένοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: