Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η αλήθεια για το έλλειμμα και τις προβλέψεις του 2009

Από το έντυπο «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία» που εξέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ι. Παπαθανασίου.

Ο προϋπολογισμός του 2009 είχε ψηφισθεί από το Δεκέμβριο του 2008 και είχε συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2009 θα ήταν 2,7%. Το Νοέμβριο του 2008, η Ε.Ε. είχε προβλέψει ανάπτυξη της τάξης του 2,5% για την Ελλάδα το 2009.Τελικά, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός, στο -2,3%.

Ουσιαστικά η κρίση έπληξε την Ελλάδα το 2009, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια σημαντική απόκλιση στο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σε αυτή τη μεγάλη απόκλιση ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος της απόκλισης ως προς το έλλειμμα για το 2009.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που είχε τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ στόχων και αποτελέσματος το 2009. Και ότι κατά συνέπεια, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα δήθεν πλαστά στατιστικά στοιχεία.

Ακόμη και προβλέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 έπεσαν έξω: π.χ. η Κύπρος προέβλεψε τον Οκτώβριο έλλειμμα 3,5% και έφθασε τελικά στο 6,1%, που είναι σχεδόν διπλάσιο. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα όμως, είναι αυτό της Ιρλανδίας. Θυμίζω, ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας για την περίοδο 2009 – 2014, το οποίο συζητήθηκε στο Ecofin τονΑπρίλιο του 2010, προέβλεπε για το 2009 έλλειμμα 11,7 % και για το 2010, 11,6 %.

Είναι γνωστό ότι η τελευταία εκτίμηση της Ιρλανδικής κυβέρνησης ανέβασε το έλλειμμα του 2010 στο 32 %, δηλαδή σχεδόν σε τριπλάσια επίπεδα.

Η πραγματικότητα είναι, ότι λόγω της διεθνούς κρίσης, έπεσαν έξω οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς τη διαμόρφωση του ελλείμματος. Ενδεικτικά: στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις αρχές του2009 η Ολλανδία προέβλεπε πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, τελικά είχε έλλειμμα 5,4%. Η Μάλτα προέβλεπε έλλειμμα 1,5%, τελικά όμως αυτό έφτασε στο 3,8%.Η Πορτογαλία από 3,9% πήγε στο 9,3%, η Σλοβακία από 3% στο 7,9%, η Τσεχία από 1,6% σε 5,8%, η Λιθουανία από 2,1 σε 9,2%, η Πολωνία από 2,5% σε 7,2%, η Μ. Βρετανία από 8,2 σε 11,4%, η Φινλανδία από πλεόνασμα 2,1% πήγε σε έλλειμμα 2,5%. Ασφαλώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα αναξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων σε καμία από αυτές τις χώρες ενώ επρόκειτο περί εκτιμήσεων. Μόνο και μόνο για να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία. Αν πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αποκλίσεις αυτές υποκρύπτουν πλαστά στατιστικά στοιχεία, δεν έχει παρά να ζητήσει στο επόμενο ECOFIN να γίνει έλεγχος στις Στατιστικές Υπηρεσίες των άλλων χωρών…Αξίζει εδώ να σημειωθεί πώς αιτιολογείται η απόκλιση του ελλείμματος του 2009, σύμφωνα με την Έκθεση της «Επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων» που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρονται, συγκεκριμένα, τα εξής: «Τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης που είχαν χρησιμοποιηθεί στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου, αν και αυξημένα κατά τι σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2009, δεν ενσωμάτωναν τη μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών που έχει συντελεστεί μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Αυγούστου 2009 και υποδήλωνε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ για το έλλειμμα σε ολόκληρο το έτος. Η επιδείνωση αυτή ήταν ορατή από την αρχή του έτους και αντανακλάτο τόσο στα (μηνιαία) στοιχεία του ΓΛΚ (δημοσιονομική βάση), όσο και στα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ που δημοσιεύονταν ανελλιπώς κάθε μήνα».

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για πλαστά, ούτε για κρυφά στοιχεία, (αφού «τα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΤτΕ δημοσιεύονταν ανελλιπώς») αλλά για εκτιμήσεις οι οποίες όμως δεν βασίζονταν μόνο στα δεδομένα του 8μήνου Ιανουαρίου– Αυγούστου. Βασίζονταν και στην πολιτική που θα ακολουθούσαμε και στην εφαρμογή των μέτρων που είχαμε ανακοινώσει τον Ιούνιο του2009, αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο. Σημειώνεται, ότι ακόμα και τα απολογιστικά στοιχεία που δήλωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2009 έπεσαν έξω. Το ίδιο συνέβη και με τις μέχρι τώρα προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2010. Άλλες ήταν οι προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2010, άλλες οι προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και άλλες οι εκτιμήσεις της τρόικας και της κυβέρνησης στο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του. Επιπλέον, παρά τις πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δηλώσει αν η εκτίμηση του ελλείμματος για το 2010 που εστάλη στη Eurostat στις 30 Σεπτεμβρίου είναι ίδια με το μέγεθος που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, που κατατέθηκε τέσσερις ημέρες μετά, στις 4Οκτωβρίου, στη Βουλή, δηλαδή 13,8 %.Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε, ότιο προϋπολογισμός του 2010, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2009, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης -0,3 %.Ο προϋπολογισμός του 2011 ανεβάζει την ύφεση για το 2010 στο 4,2 %, δηλαδή14 φορές πάνω από την αρχική πρόβλεψη. Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε πληθωρισμό 1,4 %, όμως το Σεπτέμβριο του 2010 ο δείκτης έφθασε στο 5,6 %.Και η νεώτερη πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι 4,6 %, σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με την αρχική. Επίσης, η πρόβλεψη για την ανεργία ήταν 9,7 %. Το Μάιο ο δείκτης είχε ήδη φθάσει στο 12 %, η εκτίμηση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011είναι 12,1 % και ο αρμόδιος υπουργός έχει κάνει πρόβλεψη για 20 %. Είναι δυνατόν, και μάλιστα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να ποινικοποιούνται οι εκτιμήσεις; Έχει καταλάβει το ΠΑΣΟΚ, ότι ακόμα και τα απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα που έδωσε για το 2009 αναθεωρήθηκαν από την Eurostat; Σημαίνει αυτό ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί για την αποστολή πλαστών στοιχείων στην ΕΕ; Έχει καταλάβει, ότι οι προβλέψεις που το ΠΑΣΟΚ έκανε για το έλλειμμα και την ανάπτυξη το 2010, έχουν ήδη αναθεωρηθεί πάνω από τρεις φορές; Έχει καταλάβει, ότι έχει ανοίξει ένα λάκκο, στον οποίο θα πέσουν μέσα ο σημερινός Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του;

ελα μωρε ολοι ιδιοι ειναι και λαμογια...τι να μας πει τωρα και αυτος που δεν ξερει να δενει την γραβατα του και εχει και μια γατα που την λενε REX εμεις δεν χρειαζομαστε επιχειρηματα εχουμε τον GAP...φτου σας δεξιοι φασιστες εθνικιστες φονταμενταλιστες συνομωσιολογοι...μονο ο γιωργακης μπορει να μας σωσει... ΕΟΚ  και  ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο


Δεν υπάρχουν σχόλια: