ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΝΟΥΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
Αγαπημένοι σύντροφοι και υντρόφισσες,Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ κοντά σας, στο Santo Domingo, σε αυτό το συνέδριο, όπου λαμβάνουν μέρος τα μέλη του δικού μας κόμματος και του επαναστατικού Δομινικανού κόμματος.
Θα ήθελα να χαιρετίσω τον Πρόεδρο, Miguel Vargas, όπως επίσης και μια αγαπημένη μας φίλη την Teli Cabral, και όλα τα μέλη που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.
Η Δομινικανή Δημοκρατία έχει ειδική σημασία για εμάς.
Η Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκεται επίσης σε ένα μέρος, όπου υπήρξε ένα δυνατό Κίνημα για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ένα Κίνημα που οφείλεται στο Δομινικανό επαναστατικό κόμμα και στον αρχηγό του, με μεγάλη ιστορία, τον Jose Francisco Penia Gomez.
Ο Penia Gomez είναι για όλους μας, τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά και για τα μέλη των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων, ένα πρότυπο συμβολικό. Σύμβολο του φωτός για τη Δημοκρατία.
O Penia Gomez είναι άνθρωπος με ακεραιότητα που αφιέρωσε τη ζωή του στις δικές μας ηθικές αξίες. Είναι σήμερα εδώ, στο Santo Domingo μαζί μας. Κατά την διάρκεια αυτή της συνάντησης στο Santo Domingo θα συζητήσουμε τα θέματα που απασχολούν πιο πολύ την παγκόσμια ατζέντα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας στον αγώνα για την αλλαγή που συντελείται και στη χώρα μου, την Ελλάδα. Ο Ελληνικός λαός, αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, να χαράξει ένα νέο δρόμο δημοκρατικής αλλαγής. Και έχω την τιμή να είμαι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας μου μετά από τις πρόσφατες εκλογές.
Η υποστήριξή σας, οι ιδέες σας, η εμπειρία σας, υπήρξαν ανεκτίμητες και θα εξακολουθήσουν να είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης για μένα προσωπικά, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες πρακτικές που διαθέτουμε, ώστε να αλλάξουμε καθεμιά από τις χώρες μας.
Θα χρησιμοποιήσω αυτά τα στοιχεία για να αλλάξω και τη χώρα μου, την Ελλάδα, για το καλό του λαού μας και σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας.
Εμείς, οι προοδευτικοί, έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη, την ευθύνη να δημιουργήσουμε γεγονότα, να γίνουμε οι φορείς της αλλαγής. Χρειαζόμαστε τη δημοκρατική αλλαγή, αφού το σημερινό σύστημα μάς απογοήτευσε.
Στο παρελθόν, είδαμε την αποτυχία των δημοκρατιών μας, καθώς οι πολιτικοί θεσμοί μας, οι δημοκρατικοί θεσμοί μας αιχμαλωτίστηκαν. Ναι, αιχμαλωτίστηκαν από τις μεγάλες εταιρείες, τις πολυεθνικές, την έλλειψη διαφάνειας του τραπεζικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμα και με απολυταρχικό τρόπο σε κάποια μέρη. Γι' αυτό μιλάμε για δημοκρατία.
Χρειαζόμαστε κοινωνική αλλαγή, αφού βλέπουμε ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν έχει προσφέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουμε την ανισότητα και τη φτώχεια, βλέποντας τόσους πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους, μεταναστεύοντας.
Αντιμετωπίζουμε την αυξανόμενη ανεργία και την αποξένωση της νέας γενιάς. Γι' αυτό μιλάμε για ισότητα και για ανακατανομή του εισοδήματος. Χρειαζόμαστε την πράσινη αλλαγή, την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξής μας. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που να προστατεύει το περιβάλλον, τις παραδόσεις μας, τον πολιτισμό μας, τους λαούς μας.
Οι κλιματολογικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση, οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων των Πόλων, ο αφανισμός τόσων βιολογικών οργανισμών του πλανήτη μας, είναι μόνο τα πρώτα σημάδια του κινδύνου που ελλοχεύει.
Κι εδώ παρατηρούμε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της αγοράς, μιας αγοράς που ωθείται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, οι οποίες αδυνατούν να λάβουν υπόψη το δημόσιο καλό, το κοινό καλό, τον κοινό πλούτο της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας.
Η αποτυχία της αγοράς δημιούργησε ένα περιβαλλοντολογικό απαρτχάιντ ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες, εκείνους που έχουν πρόσβαση στο νερό, στο οξυγόνο, στο καθαρό περιβάλλον όσο η κλιματολογική αλλαγή δεν τους επηρεάζει κι από την άλλη πλευρά, εκείνους που έχουν γίνει οι χωματερές όπου ξεφορτώνουμε τα απόβλητά μας.
Αυτός είναι ο λόγος που για εμάς, η πράσινη ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, γιατί τα τελευταία χρόνια τής κυρίαρχα συντηρητικής ηγεσίας στον κόσμο, τα προβλήματά μας είχαν οξυνθεί.
Αυτοί, οι συντηρητικοί, πιστεύουν ότι ο λαός πρέπει να εξυπηρετεί την αγορά. Εμείς, πιστεύουμε ότι η αγορά πρέπει να εξυπηρετεί το λαό. Αυτοί, πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να ενισχύσει τις τράπεζες. Εμείς, πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να ενισχύσει τις οικογένειες. Κρύβονται πίσω από το δόγμα τους για ελεύθερη αγορά.
Εμείς πιστεύουμε στην πραγματική ελευθερία των πολιτών μας. Τοποθετούμε τον άνθρωπο στο κέντρο της πολιτικής μας. «Πρώτα οι άνθρωποι» είναι το σλόγκαν μας και η πεποίθησή μας. Αυτή είναι η βασική μας πεποίθηση, που θα μας επιτρέψει σήμερα να ασχοληθούμε με ορισμένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.
Οι βασικές μας αξίες είναι αυτές που πρέπει να αποτελέσουν τη δύναμη της αλλαγής σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου όλοι σήμερα είμαστε ανεξάρτητοι, μια παγκόσμια κοινωνία όπου χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση. Ναι, πρέπει να κυβερνήσουμε τον πλανήτη μας. Αυτό είναι σήμερα το ιστορικό μας καθήκον. Αλλά πώς;
Και εκεί είναι που χρειαζόμαστε τις αξίες μας. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινωνία, η οποία είναι δημοκρατική. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου θα υπερισχύει η κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου υπάρχει μια νέα εταιρική σχέση σεβασμού και αναπτύσσεται μεταξύ της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός μας.
Και στην παγκόσμια κοινωνία μας σήμερα, τα κατά τόπους ζητήματα, τα περιφερειακά και τα διεθνή ζητήματα, αποτελούν μια κοινή ατζέντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το διεθνές μας Κίνημα, η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι τόσο σημαντική και τόσο σχετική.
Γιατί το πρόγραμμά μας αφορά την εθνική πολιτική. Το πρόγραμμά μας σήμερα είναι ένα πρόγραμμα για περιφερειακή πολιτική. Το πρόγραμμά μας σήμερα, αυτό το ίδιο πρόγραμμα, αφορά και την παγκόσμια πολιτική μας.
Παραδείγματος χάριν, ας δούμε την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, από την πλευρά της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής. Η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική έχουν επηρεαστεί άμεσα από την οικονομική ύφεση, παρόλο που δεν είχαν καμία ανάμειξη, πράγματι, σε αυτήν την οικονομική κρίση της Γουόλ Στριτ.
Επηρεάστηκαν βασικοί οικονομικοί τομείς, όπως οι διεθνείς συναλλαγές, ο τουρισμός και τα εμβάσματα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η ανάπτυξη στην περιοχή της Καραϊβικής θα είναι μόνο 0,1%, ενώ η ύφεση πλήττει πολλές χώρες της περιοχής.
Στο διεθνές εμπόριο, υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά ισοζύγια και τα φορολογικά έσοδα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Καραϊβική είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο τουρισμό στον κόσμο. Η εξασθένιση όμως των αγορών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά επηρέασε βαθιά τις οικονομίες σας.
Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης και τα εμβάσματα από τους μετανάστες προς την Καραϊβική το 2008, έχουν μειωθεί σημαντικά. Έτσι, εάν συνεχιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ιδιαίτερα εάν έχουμε περισσότερη ανεργία, αυτά τα εμβάσματα θα μειωθούν περαιτέρω, υποσκάπτοντας την οικονομική ευμάρεια της περιοχής.
Αυτές οι πραγματικότητες υπογραμμίζουν όσα είπα από την αρχή αυτής της κρίσης, δηλαδή ότι είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα, όλοι επηρεαζόμαστε από την κρίση. Υπάρχει ένας δεσμός, ένας άμεσος δεσμός του παγκόσμιου, του εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού. Υπάρχει διεθνής αλληλεξάρτηση.
Κι εμείς μοιραζόμαστε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τις επιπτώσεις της κρίσης, γι' αυτό πρέπει να μοιραστούμε και τις λύσεις. Η φωνή μας πρέπει να δυναμώσει, το Κίνημά μας πρέπει να έχει δυνατή φωνή. Οι λαοί μας πρέπει να έχουν δυνατή φωνή, όταν μοιράζονται τις λύσεις, ώστε να μοιραστούμε και την ανάκαμψη από την κρίση και να εξασφαλίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα καραδοκούν νέες κρίσεις.
Αυτό πρέπει να κάνουμε για το καλό όλων μας, για την ευημερία των πολιτών μας, για μια πραγματική έξοδο από την κρίση, όχι για μια στρατηγική εξόδου που θα αφήσει πίσω τους πολίτες μας.
Στα θέματα που θα συζητήσουμε σήμερα και αύριο, θα προωθήσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Πιστεύω ότι έχουμε εργαστεί πολύ αποτελεσματικά και πολύ ουσιαστικά σε αυτούς.
Απέχουμε μόνο λίγες μέρες από μια πολύ σημαντική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματολογική αλλαγή, που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη. Επομένως, χρειαζόμαστε άμεση δράση, δράση που θα καθορίσει το πλαίσιο των πολιτικών μας για τα επόμενα χρόνια, θα τολμούσα να πω για τις επόμενες γενιές.
Θα ήταν ατυχές, θα ήταν μια παγκόσμια αποτυχία αν η διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν κατορθώσει να συμφωνήσει σε σημαντικά θέματα πλαισίου και πολιτικών. Για να το πω αλλιώς, το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για να επιτρέψουμε να αποτύχει.
Τα αποτελέσματα φαινομένων όπως η ξηρασία, η ερημοποίηση και οι πλημμύρες είναι εμφανή και καταστροφικά στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Υπάρχει επομένως ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας μας, ώστε να υποστηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις νέες οικονομίες και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών.
Από την άλλη πλευρά, επηρεάζονται και οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες όμως μπορούν και πρέπει να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με εύλογη οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη. Η μεταφορά τεχνολογίας, η βοήθεια στην απόκτηση δεξιοτήτων, είναι κρίσιμες για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό και οικονομικό χάσμα Βορρά και Νότου.
Η παιδεία, η εκπαίδευση των λαών σε τοπικό, εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πολύ κρίσιμη. Και η νεολαία μας, η νέα γενιά μπορεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση του κόσμου μας στην πράσινη οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες περιοχές και οικονομίες δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για την αποφυγή δράσης.
Για παράδειγμα, πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για την ανάγκη υιοθέτησης ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αναδιανέμεται. Δηλαδή, τα έσοδα αυτού του φόρου θα προσφέρονται στις χώρες που χρειάζονται μεταφορά τεχνολογίας και επενδύσεις, ώστε να καταστούν οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Πρέπει να συζητήσουμε για μέτρα που θα ληφθούν σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, π.χ. για την υιοθέτηση πράσινων ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη μετάβαση και για τον συνδυασμό των τρόπων αντίδρασης στην οικονομική κρίση, αφού θα έχουμε τους πόρους για επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε νέες μορφές εξασφάλισης εσόδων, όπως είναι ο φόρος Τόμπιν, ο φόρος επί των συναλλαγών, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε έσοδα για την πράσινη οικονομία, αλλά και για να βοηθήσουμε τις χώρες του κόσμου που υποφέρουν περισσότερο από τη φτώχεια.
Αυτές οι ιδέες είναι σημαντικές. Κάποιες είναι νεότερες και κάποιες παλιότερες, αλλά είναι ιδέες που έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε και να προωθούμε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, διότι καταλαβαίνουμε ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις, να ενισχύσει τις οικονομίες μας, να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των δασών, να βελτιώσει την ποιότητα του τουρισμού, να παράγει ποιοτικά προϊόντα και φυσικά να εξασφαλίσει τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας.
Επομένως, όπως κινούμαστε προς την Κοπεγχάγη, καθώς πλησιάζουμε προς αυτό το σημείο, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών και περιφερειών στον κόσμο.
Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, εμείς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε, μέσω της δουλειάς μας, να γεφυρώσουμε σημαντικές διαφορές, προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις και να φτάσουμε σε κοινά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συνεπώς, θα ήθελα να επαινέσω την Επιτροπή την οποία συστήσαμε για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, με επικεφαλής δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Ο Ricardo Lagos και ο Göran Persson ετοίμασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αναλυτική έκθεση, η οποία ανοίγει το δρόμο από μια οικονομία με πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προς μια οικονομία με μειωμένες εκπομπές.
Και μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτή την έκθεση στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική άσκηση, η οποία δείχνει την ικανότητα που διαθέτουμε ως Κίνημα να δημιουργήσουμε μια νέα συναίνεση και να εισάγουμε ιδέες, πολιτικές αλλά και καινοτόμες, στη συζήτηση που διεξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μία από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η καθιέρωση κριτηρίων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε χώρα. Ο καιρός είναι βραχύς, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα. Τα Κινήματά μας, τα κόμματά μας πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έως την Κοπεγχάγη, για να δείξουμε πραγματική πρόοδο.
Μπορούμε και υποστηρίζω ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης, καθώς εμείς, ως σοσιαλιστές ή ως εργατικά κόμματα, πρέπει να θέσουμε αυτό το θέμα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την πράσινη ανάπτυξη. Το πράσινο κίνημα παρείχε μεγάλη βοήθεια καθώς και ιδέες και ώθηση, αλλά τώρα νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να ενσωματώσουμε αυτές τις ιδέες στον τρόπο σκέψης μας, έτσι ώστε να συνδεθούν με τα ζητήματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο είναι ακριβοδίκαιο και πιστεύω, ότι κάνοντάς το αυτό, θα δώσουμε νέα δύναμη στα Κινήματά μας.
Η οικονομική κρίση, η κρίση των τροφίμων, η περιβαλλοντική κρίση είναι παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα. Εξελίσσονται σε σημαντικούς παράγοντες νέων συγκρούσεων στη γεωπολιτική μας πραγματικότητα, συγκρούσεις που δεν αφορούν υποχρεωτικά στα γειτονικά έθνη, αλλά που είναι παγκόσμιες.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεχθήκαμε πλήγμα όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά από μια σειρά κρίσεων, από πανδημίες. Και όλες αυτές οι κρίσεις υπονόμευσαν τις ήδη επιδεινούμενες εθνικές οικονομίες και απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τον δρόμο που άνοιξαν οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ για τη χιλιετία.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανεργία το 2009 θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 18 έως 30 εκατομμύρια άτομα, σε σύγκριση με το 2007. Σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο, 200 εκατομμύρια άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε συνθήκες ένδειας.
Περιττό να πούμε ότι οι γυναίκες και οι νέοι θα υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Περιττό να πούμε ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οικονομικών προσφύγων. Περιττό να πούμε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την εκμετάλλευση και την ανισότητα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να επιβραδυνθεί έντονα σε 3,3% το 2009, από 6,3% το 2008. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ατόμων θα υποφέρουν λόγω φτώχειας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας κατά μία μόλις εκατοστιαία μονάδα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα μπορούσε να οδηγήσει άλλα 20 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι προφανές ότι οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι παίκτες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή βοήθειας και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της βοήθειας αυτής.
Αυτή η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, στη στήριξη της απασχόλησης, στην αναζωογόνηση της γεωργίας με επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, στην τόνωση του εμπορίου και των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και στην προστασία των ασθενέστερων ομάδων.
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα που η άλλη Επιτροπή μας, η Επιτροπή για την οικονομική κρίση, με επικεφαλής τον Joseph Stiglitz και τον Alfred Gusenbauer, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθησή τους. Και πάλι, το Κίνημά μας έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη συζήτηση, αναδεικνύοντας ιδέες και προτάσεις.
Ένας πολιτικός στόχος για τον οποίο έχει αναλάβει δέσμευση το προοδευτικό μας Κίνημα είναι η πλήρης απασχόληση. Η απασχόληση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους εμάς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση χρησιμοποιήθηκε από πολλές συντηρητικές κυβερνήσεις για τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη μείωση της εργασιακής ασφάλειας, τη μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων του Κινήματος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενός Κινήματος που τα κατέκτησε όλα αυτά μέσω πολλών και επίπονων αγώνων. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε.
Αυτό μας φέρνει, επίσης, στο τρίτο θέμα της ατζέντας μας. Οι παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών μας για διεθνή αφοπλισμό, για ειρήνη, για μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Τον επόμενο Μάιο, η διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για την Αποτροπή της Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Πρέπει να έχει επιτυχή έκβαση. Και υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία που δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το Ψήφισμα 1887 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα και του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ για τον περιορισμό των αμερικανικών και ρωσικών εξελικτικών πυρηνικών οπλοστασίων κατά το ένα τρίτο, μας κάνουν αισιόδοξους.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για την αντικατάσταση της Συνθήκης Μείωσης των Οπλοστασίων Στρατηγικών Πυρηνικών Όπλων (Strategic Arms Reduction Treaty), της επονομαζόμενης START, η οποία θα εκπνεύσει τον Δεκέμβριο του 2009.
Μέσα στους επόμενους μήνες, η Σοσιαλιστική Διεθνής θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της για να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία επίτευξης ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά όπλα. Η δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την προώθηση των άλλων μας στόχων, διότι πάντοτε χρησιμοποιούνται οι συγκρούσεις ως πρόσχημα για αυταρχική διακυβέρνηση και κοινωνική ανισότητα.
Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε, βεβαίως, πολλές νέες δυνατότητες εποικοδομητικής παγκόσμιας συνεργασίας. Αυτή ήταν και η πρόθεση που είχε εκφράσει ο ίδιος. Ο πρώτος χρόνος της Κυβέρνησης Ομπάμα έδειξε σημαντικά και θετικά σημάδια.
Όμως, οι μεγαλύτερες προκλήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Πρέπει να συνενώσουμε όλους τους βασικούς παράγοντες αυτής της όλο και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενης παγκόσμιας οικονομικής τάξης, για να επιτύχουν συναίνεση και να σημειώσουν πρόοδο στην επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.
Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, πρέπει να αποτελέσουν μέρος αυτής της διαδικασίας. Και εμείς στη Σοσιαλιστική Διεθνή επικοινωνήσαμε όχι μόνο με τους ομολόγους μας, τα κόμματα αυτών των χωρών, αλλά και με τις ίδιες τις χώρες.
Παραδείγματος χάριν, επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Κίνα για να συζητήσουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, με το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτής της χώρας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να επιτύχουμε τη συμμετοχή όλων αυτών των φορέων.
Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε φωνή σε όλους, για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους χώρες, για όλους τους λαούς μας, για να έχουν γνώμη σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Για να προωθήσουμε μια δίκαιη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες, χρειαζόμαστε δημοκρατικές και ανοικτές κοινωνίες. Και η δημοκρατία αποτελεί το βασικό θέμα της ατζέντας μας.
Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε όλους τους φίλους και τους συντρόφους μας, που υποφέρουν από καταπιεστικά καθεστώτα σε όλες τις ηπείρους. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η δημοκρατία έχει εδραιωθεί, πρέπει να δεσμευτούμε για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια για βελτίωση, για να δώσουμε οξυγόνο στην ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών.
Καθώς οι κοινωνίες μας αλλάζουν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι βιώσιμη. Για εμάς, η δημοκρατία δεν είναι απλά η διεξαγωγή εκλογών κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει ότι τα κόμματά μας εκπροσωπούν το λαό, όχι τους λίγους, όχι τους ισχυρούς. Και πολύ συχνά, τα κόμματά μας έχουν ως στόχο να κατακτήσουν τους λίγους, τους πλούσιους, τους ισχυρούς και τα Μέσα.
Σημαίνει ότι εκπροσωπούμε την απελευθέρωση των καταπιεσμένων. Σημαίνει ότι εάν υποφέρει κάποιος από την αδικία, θα υποφέρουμε όλοι. Σημαίνει ότι βρίσκουμε λύση μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της βίας. Σημαίνει ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν και όχι να κρύβονται μέσα από μια παθητική στάση.
Σημαίνει ότι θέλουμε την έντονη συμμετοχή των γυναικών. Θέλουμε τους νέους, τους μετανάστες, τη συμμετοχή όλων στα κόμματά μας. Σημαίνει τη δημοκρατική μας παράδοση. Σημαίνει την απέχθεια και την καταδίκη του δογματισμού, του φονταμενταλισμού, του αυταρχισμού. Σημαίνει ότι ψάχνουμε τον άνθρωπο μέσα σε όλους μας και ότι αυτές είναι οι κεντρικές μας αξίες.
Ας πάρουμε το παράδειγμα των κομμάτων μας. Πρέπει να ανακαλύψουμε πρωτότυπες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τα κόμματά μας στις κοινωνίες μας πιο δημοκρατικά. Πιστεύω ότι μπορούμε να διδαχτούμε ο ένας από τον άλλον.
Για παράδειγμα, θεωρώ ότι οι εκλογές που οργάνωσε το κόμμα PRD πριν από λίγους μήνες για να εκλέξει τον αρχηγό του, είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την ευρεία συμμετοχή του λαού. Κάναμε το ίδιο στην Ελλάδα και άλλα κόμματα πήραν αυτή τη νέα ιδέα για να την αναπτύξουν και να την εφαρμόσουν.
Κι εγώ εκλέχτηκα μέσα από ανοιχτές κομματικές εκλογές, με συμμετοχή περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών. Όλο και περισσότερα κόμματα παγκοσμίως υιοθετούν τέτοιες πρακτικές και γίνονται πιο συμμετοχικά.
Επίσης, στην Ελλάδα, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική επικοινωνία και το Ίντερνετ για περισσότερη διαβούλευση και συμμετοχή ακόμα και στη διακυβέρνηση της χώρας μας, για να λύσουμε προβλήματα και για να ζητήσουμε τις απόψεις των πολιτών μας.
Στη μεγάλη οικογένεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, ως κόμματα με πολύ διαφορετικό ιστορικό, γεωγραφικό, πολιτιστικό και πολιτικό υπόβαθρο, αλλά να μοιραστούμε και τις αξίες μας.
Και γι' αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες ως καλές πρακτικές - ή κακές πρακτικές, αν θέλουμε να μαθαίνουμε κι από τα λάθη μας - ώστε να γίνουμε ένα Κίνημα που θα βοηθήσει όλες τις χώρες μας, αλλά και τον κόσμο, ένα Κίνημα που θα μπορεί να κατανοεί τις περίπλοκες καταστάσεις και μέσα από αυτές να διακρίνει τις κεντρικές αξίες μας και τους βασικούς στόχους μας.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να είναι πραγματικά παρούσα σε διάφορα μέρη του κόσμου και γι' αυτό χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Ο διεθνισμός μας πρέπει να δείξει ότι βρισκόμαστε παντού, σε κάθε μέρος του κόσμου και ότι αντιλαμβανόμαστε και ευαισθητοποιούμαστε για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη. Ο διεθνισμός μπορεί να γίνει πειστικός μόνο στην πράξη κι όχι στη θεωρία. Είναι καθήκον μας, η παράδοσή μας, ο δεσμός που μας κάνει σήμερα μια δραστήρια και ισχυρή οργάνωση.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και μαζί θα κάνουμε τη διαφορά. Σήμερα γινόμαστε όλο και πιο ουσιαστικοί όσον αφορά στα παγκόσμια προβλήματα.
Εύχομαι λοιπόν να έχουμε μια επιτυχημένη διάσκεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου