Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Αρνήθηκαν την συνεννόηση. Κ. Καραμανλής: Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας

Προ των ευθυνών τους έθεσε ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν την συνεννόηση στα αυτονόητα, όπως χαρακτήρισε τα 6 σημεία στα οποία ζήτησε την συναίνεση τους, στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί τους.


«Δυστυχώς, δεν διαπίστωσα σήμερα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης ακόμη και σε αυτά τα αυτονόητα σημεία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του. Για την Κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει. Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε»

Τα έξι σημεία που παρουσίασε οι πρωθυπουργός είναι:

1ον: Τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Κανόνες που έχουν συναποφασισθεί και με τη δική μας συμμετοχή και ισχύουν για όλα τα μέλη της.

2ον: Κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί διαχρονικά το υψηλό δημόσιο χρέος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια.

3ον: Η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με κεντρικό εργαλείο τον αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο.

4ον: Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας μας. Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα ήταν πράξη ανευθυνότητας και πιθανόν επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα.

5ον: Μέσα στα όρια αυτά, είναι αναγκαίες ειδικές και στοχευμένες δράσεις, αφενός αναπτυξιακές στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο άμεσα (όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις), και αφετέρου κοινωνικές δράσεις με την εξάντληση κάθε δυνατότητας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

6ον: Όλοι έχουμε υποχρέωση αυτοσυγκράτησης. Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Βεβαίως, κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει τα δικά της αιτήματα. Ωστόσο, στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό πλειοδοσίας.

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ακόμα ότι «Οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αποδεικνύεται κρίσιμο το γεγονός ότι, στα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, περιορίσαμε την ανεργία, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, η χώρα μας πάντως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας, κυρίως, του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονομήσαμε.»

http://www.apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: